Ronde tafel: een terugblik

Op donderdag 10 maart vond de eerste ronde tafel plaats, een netwerkbijeenkomst waarbij deelnemers van verschillende bedrijven bij elkaar zaten om kennis en ervaringen te delen. Het was een middag vol interessante gesprekken en waar veel ideeën gedeeld werden.

Een middag rond de tafel

We zijn een bedrijf met een smalle product portfolio en de verschillende bedrijven waar we projecten voor doen hebben daarom logischerwijs een overeenkomstige vraag. Of dat nou gaat over het transporteren van medische apparatuur naar een ziekenhuis of staal naar een autoproducent in Amerika, in feite modelleer je dat op eenzelfde manier en lopen bedrijven tegen dezelfde problemen aan, van data beschikbaarheid en toekomstscenario’s tot aan de moeilijkheid van goede forecasts”. De organisatoren zagen een meerwaarde om mensen uit de logistieke sector met een zelfde type project maar van totaal andere industrieën bij elkaar te laten zitten. Zo ontstond de ronde tafel, met als doel om samen deze problemen, ervaringen en ideeën te delen en te kijken of er een meerwaarde gecreëerd kan worden voor elkaar.

Big Data en synergie

Voor de eerste editie stonden de onderwerpen ‘Big Data’ en synergie centraal. Er werd gesproken over wat Big Data nu precies is en wat het betekent voor de hedendaagse markt. Met de deelnemers werd besproken wat er in de logistieke sector meer moet gebeuren om bij te kunnen blijven. Volgens de deelnemers zou Big Data, of überhaupt data, meer in de bedrijfsvoering mee kunnen worden genomen. Het gaat niet enkel marketing en sales aan, maar ook logistieke medewerkers, analisten en beleidsmakers. Maar, zo bleek, Big Data is voor veel bedrijven nog relatief nieuw. Deelnemers hadden ervan gehoord maar het is nog niet altijd duidelijk wat men er mee zou moeten en kunnen. Hoe snel is de beschikbare data de afgelopen decennia gegroeid dankzij nieuwe technologieën en wat voor mogelijkheden zijn er tegenwoordig? Wat kunnen we met Big Data, kunnen we er een omslag binnen logistiek mee mogelijk maken? Wat kan Big Data specifiek betekenen voor de logistiek binnen mijn bedrijf? Dit waren vragen die de groep elkaar stelde deze middag, maar waar men nog niet direct een antwoord op had. Ook werd gesteld dat er nog weinig onderzoek naar is gedaan en is soms nog onduidelijk welke voordelen het kan brengen. Interessante vragen waarover de groep niet uitgediscussieerd kon raken.

Forecasting

Deze middag werd ook gekeken naar welke problemen er op het bord van de deelnemers liggen, voor welke uitdagingen ze staan en hoe anderen deze ervaren of oplossen. Een van de problemen die door veel van de deelnemers werd genoemd was de uitdaging van goede forecasting. Bij veel bedrijven blijft forecasting lastig en hoewel de precieze vertaling van het onderwerp Big Data naar het oplossen van dit praktische probleem nog moeilijk is, zou het hierop wellicht een antwoord kunnen zijn. Hiermee kan meer diverse data betere voorspellingen doen aangezien het toegang geeft tot een hele nieuwe bron van informatie. Een samenwerking tussen de afdeling sales en operations zal ook belangrijk kunnen zijn om een goede forecasting te bereiken Er is nog geen pasklaar antwoord over de invulling, maar de deelnemers zagen wel een aansluiting van Big Data op forecasting.

Het onderwerp synergie kwam door de vele discussies en gesprekken nog maar kort aan bod. Dit wordt wellicht in een van de volgende ronde tafel middagen behandeld. Een succesvolle middag, aldus de organisatie van de ronde tafel. “Het is leuk om bij elkaar te zitten. Er werd erg openlijk gepraat en uitgewisseld. We denken dat het een interessant platform is om onderwerpen uit de business te bespreken. Op deze manier kan er een meerwaarde gecreëerd worden omdat men kan zien wat anderen doen en hoe andere bedrijven bepaalde problemen of uitdagingen aanpakken”.X
X